X
Aradığın kriterlere uygun ürün bulunamadı.
Aradığın kriterlere uygun ürün bulunamadı.
İlgili Kategoriler
İlgili Markalar

NBA Finaller Tarihinin En İkonik Anları | Top 10

NBA Finalleri, oyuncuların gerçekte nasıl bir oyuncu olduğunu öğrendiğimiz bir zamandır. Efsanelerin yaratıldığı ve mirasların oluştuğu bir yerdir.

   
82 yıllık NBA finaller tarihinde Michael Jordan'dan Ray Allen'a, LeBron James'ten Kobe Bryant'a - şampiyonluk getiren savunma aksiyonları ve maç kazandıran atışlara kadar bu özel anların baskısını kucaklayan oyuncular oldu.
 
İşte karşınızda anların baskısı, önemi ve hikayesi düşünülerek belirlenen, tüm zamanların en iyi 10 NBA Final anı.

Bir sıralama yoktur, bu size kalmış. İyi okumalar...


Kyrie Irving (2016)

Dünya spor tarihinin en büyük geri dönüşünün tamamlanması için son bir an gerekiyordu. Son 4 dakikadır herkes buz kesmiş, kimse sayı atamazken sahne alan isim belliydi. Kyrie Iving, Curry üzerinden attığı efsanevi üçlükle Cleveland’ı zafere götürüyor ve aynı zamanda şehre tarihinin ilk şampiyonluğunu getiriyordu.





Kobe Bryant (2010)

Kobe için belki de en özel şampiyonluktu 2010. Boston'a karşı aldığı 5. yüzük, Lakers'ın ezeli rakibine karşıydı ve hesaplaşması gereken bir mesele vardı. 2 sene önce kaybetti, ancak şimdi Black Mamba için kazanma vakti gelmişti. Bu özel alley-oop ise finallerin 5. maçını kazandırmasa da hala jenerikleri süsleyen bir sahne olarak hafızalarımızda. Özellikle bu sayıyı Kobe atıyorsa gördüğünüz gibi tadından yenmiyor. (Baskete videonun 2:43. dakikasından itibaren göz atabilirsiniz.)


Dirk Nowitzki (2011)

LeBron, Wade ve Bosh'lı Miami Heat 2011 finallerinde mutlak favoriydi. Atletizm, saha avantajı, kadro vs her şey Heat'ten yanayken adeta pusuda bekleyen bir kurt misali  fırsat kovalayan bir Dallas ve karar anlarında hep ön plana çıkan ve 2006'nın hesabını sormak isteyen bir Alman forvet vardı. 2011 finallerinin her kritik anında sahneye çıkan Dirk Nowitzki için o çok istediği şampiyonluğa ulaşmak adına son bir hamle kalmıştı. Eğer takımınızda Dirk Nowitzki var ve maç sonu 2 sayıya ihtiyacınız varsa topu yüksek postta ona verirsiniz. O da her daim en iyi yaptığı işi yaparak geri çekilir ve şutunu atar.


Julius Erving (1980)

Bir oyuncu baseline çizgisine gidiyor- çevresinde 3 tane oyuncu var- ne şut açısı var ne pas. Ancak top Julius Erving'te ise imkansız yoktur. Pota altı çizgisine bir ayak mesafeden sıçramaya başlayan Dr. J, potanın arkasından değirmen haraketini yapıp potaya turnike bırakarak 1980 NBA Finallerinde, tüm zamanların en estetik ve en iyi oyunlarından birini yaptı. Geriye ise yıllarca jenerikleri süsleyen ikonik bir hareket ve Magic Johnson'ın sözleri kaldı. ''Bir basketbol maçında gördüğüm en iyi basketti''

Magic Johnson (1987)

Tüm kariyeri boyunca yaptığı gibi Magic Johnson, 1987 NBA Finalleri'nin 4. maçında Boston Celtics'e karşı yeni bir tarih daha yazıyordu. Skyhook denilince akla kuşkusuz Kareem Abdul-Jabbar gelir. Ancak bu ikonik anda sahne Magic Johnson'ın! Magic boyalı alana doğru hareketlendi ve pas vermesi beklenirken 3 Boston'lı oyuncu üzerinden skyhook'u gönderdi. Maçı kazandırarak seride durumu 3-1'e getirirken sonrasında ise şampiyonluk gelecekti. Magic'in bu kritik oyunu, Lakers'ı sekiz yılda dördüncü şampiyonluğuna taşıyacaktı.

Larry Bird (1984)

Tek bir andan öte şunu söylemek gerekir ki 1984 NBA finallerinin 4. maçı gerçekten tarihin en unutulmaz oyunlarından biriydi. Bu maç, Bird'ün 1984 NBA Finalleri'ndeki en büyük performansı değildi - maç boyunca şutu konusunda sorun yaşadı. Ancak o şutu atmak için verdiği büyük mücadelenin ardından uzatmada maç kazandıran basketi atmaktan hiç çekinmedi ve seriyi eşitledi. Serinin devamında ise 7. maçta Boston şampiyonluğa ulaşıyordu.



Ray Allen (2013)

Tarihte hiç bir NBA Final maçında, dört saniyelik bir sekans ile bu kadar dramatik bir dönüş yaşanmamıştı. Maçın bitimine 30 saniyeden az kala beş sayı önde olan Spurs benchi şampiyonluk kutlamaları için hazırlıklara başlamıştı bile. Sonra her şey bir anda değişti. Belki de NBA tarihinde atılan en clutch şutla hayaller suya düştü. Ray Allen'ın kusursuzca sağ dipten gönderdiği üçlükle Miami sadece maçı uzatmaya götürmüyor aynı zamanda seriyi 3-3'e getiriyordu. Devamında ise Heat, tarihinin 3. şampiyonluğuna uzanırken tarihin en iyi oyuncularından biri olarak görülen LeBron James'in kariyerini kurtaran adam olarak Ray Allen, tarihteki yerini alıyordu.



Michael Jordan (1991)

Bu eşsiz basket, ünlü spiker Marv Albert'in de çok ünlü olan tepkisi gibi ''AH! Michael Jordan'dan muhteşem bir spekteküler hareket!''  Bulls'lu bir diğer oyuncu Levingston topa sahipti, ancak ivmelenerek gelen Jordan'a pas vermeye karar verdi. Topu Jordan aldı ve tek dribbling yaparak elinde topla yukarıya doğru çıkmaya başladı. Lakers'ın en iyi defans oyuncusu Sam Perkins, Jordan'a doğru hamle yaptı ama onu durdurmak basit bir blok denemesinden daha fazlası olmalıydı. Majesteleri, tehditten olsa gerek el değiştirmeyi tercih etti ve turnikeyi bıraktı. Bunu yapmasaydı belki efsane bir smaç görecektik ama kendisine teşekkür ediyoruz ki NBA tarihinin en ikonik turnikelerinden birini bize bahşetmiş oldu. Serinin devamında ise çok zorlanmayan Bulls ve Jordan devamında gelecek olan durdurulamaz hanedanlık için ilk halkayı tamamlayıp şampiyonluğu göğüslüyordu.



LeBron James (2016)

İki dakikadan az bir süre vardı ve Kyrie'nin kaçırdığı bir şut sonrası ribaundu alan Andre Iguodala, Warriors'ın hızlı hücumunu başlattı ve Cavs'i 3'e 1 yakalamışlardı. Andre İguodala, Stephen Curry'den bir pas aldıktan sonra tek yapması gereken basit bir turnike atıp eşitliği bozmak - sonrasında da taraftarın desteği ile şampiyonluğa ulaşmaktı. Ancak unutulmaması gereken bir oyuncu vardı sahada. Belki de spor tarihinin görmüş olduğu en büyük fiziksel eforu sergileyen LeBron James topa yetişmek için saatte 30 km hıza çıkıyor, bloklamak içinse 90 cm yükseliyordu. Iguodala'ya yetişti ve panyanın sağ tarafına hem Iggy'i hem de topu yapıştırarak engelledi. Sonrasında ise Kyrie'nin clutch üçlüğü ve gelen şampiyonluk...

Bu efor sadece basit bir savunma oyunundan çok daha fazlasıydı. NBA tarihinde ilk defa bir takım 3-1'den geri gelip şampiyonluğu kazanırken aynı zamanda şehir için de tarihin ilk zaferiydi. Şampiyonluktan aylar sonra ise bloğu yiyen Iggy'nin söyledikleri her şeyi çok net tanımlıyordu. '' Basketboldan hoşlanıyorsanız bu ana hayran olmak zorundasınız! Ne yapmamı bekliyorsunuz? Evet o ana hayranım!''



Michael Jordan (1998)

Geldik Namıdiğer 'Last Shot', yani son şuta! Michael Jordan'ın Chicago Bulls formasıyla yaptığı son şut, bir çok tartışmayı da beraberinde getirsede, kuşkusuz NBA tarihindeki en önemli şutlardan biri. 

Seri 3-2, maçın bitmesine 18.9 saniye kala Jazz 86-85 öndeyken, Michael Jordan arka çizgiden kendini saklayarak sinsice gelip Karl Malone'den topu çaldı. Daha sonra en karizmatik haliyle dripling yaparak sahayı geçti ve 5,2 saniye kala ünlü savunmacı Bryon Russell'ı hafif ittirerek kendine bir alan yarattı. Artık majestelerinin tek yapması gereken topu çemberden içeri sokmaktı. Ne yazık ki Utah için kötü haber. Bu konuda tarihte ondan iyisi yoktu. Jordan o büyük son şutu gönderdi ve Bulls'taki son basketini atarak kendisinin ve Bulls efsanesinin son halkasını tamamlamış oldu. Tarihin en büyük şutu olarak hafızalara kazınan bu son şut, aynı zamanda Jordan efsanesinin en mükemmel anı olarak tarihe geçti.






Yazar: Muratcan Ediz