X
Aradığın kriterlere uygun ürün bulunamadı.
Aradığın kriterlere uygun ürün bulunamadı.
İlgili Kategoriler
İlgili Markalar

Plaj Basketbolu Tarihi ve Kuralları


Plaj Basketbolu Nedir?

Plaj Basketbolu, dünya çapında kumda oynanan maksimum hareket gerektiren ve heyecan kat sayısı yüksek kesintisiz bir aksiyon oyunudur. Aslında bildiğimiz basketbolun kum ve plaj şartlarına evrilmiş hali desek yanılmış olmayız.

Oyun kırk yıldan fazla bir süre önce Alabama, Gulf Shores'da doğdu. Philip Bryant tarafından icat edilen basketbolun bu plaj kültürüne ve şartlarına evrilmiş versiyonu, beceri gereksinimi ve gelişiminden çok özellikle yaz aylarında popüler, yaygın ve rekabetçi bir spora tamamen dönüşmüştür.

Plaj basketbolu kum ve beton üzerinde oynanırken, bildiğimiz basketbol saha normalleri aksine dairesel bir alanda oynanır. Ancak oyuncuların seneler içinde ki taleplerine göre bazı kortların bildiğimiz nizami formatta olduğu da görülüyor. Oyunu sınırlayan çıkış çizgileri olmadığı gibi top sürme kabiliyetinin kumda oldukça sınırlanmasından dolayı dribbling yapmak yasaktır. Ancak istediğin kadar pas verebilir ve normal basketbol oynarken turnikeye nasıl 2 adım atarak giriyorsak, plaj basketbolun da işin rengi biraz değişiyor. Topu her tuttuğumuzda 2.5 adım atma hakkımız oluyor. İster o adamları atıp pas ver ister şut at.


Plaj Basketbolu Kuralları

Sneaks Up


1- Her takımın en az üç oyuncusu olmak zorunda ve isterlerse maksimum iki tane yedek bulundurabilirler.

2- Kort, yaklaşık 12-15 m aralığında olurken karşılıklı iki basketbol sepeti ve onları tutan arkalıktan ibarettir.  

3- Bir maç on dakika sürerken iki ayrı devre beş dakikaya ayrılır. Devre arasında potalar değişir.

4- Top kuma düşerse eğer, oyuncu topa ilk dokunup topu alabilir ve engelsiz devam edebilir.

5- Maç eğer berabere biterse, sonuç serbest atışlarla belirlenir. Her oyuncu kendi takımı için sırasıyla serbest atış atar ve normal futbolda bildiğimiz penaltılarda olduğu gibi atışlar bittiğinde hangi takım daha çok basket attıysa o takım galip sayılır.

6- Yukarda bahsetmiş olduğumuz gibi sahanın çıkış çizgisi yoktur. Oyun aksiyonu maksimum seviyede devam eder.


İstanbul’da Plaj Basketbolu Nerede Oynanır?

Sneaks Up


Bugüne kadar çeşitli denemeler ve ufak tefek işler yapılsa da İstanbul da Plaj Basketbolunun adresi artık Burç Beach’ten başka bir yer değil. Sneaks Up olarak yaptığımız yeni sahamızla plaj kültürünün keyfini başka bir noktaya çıkardık. Mağazamızın yanında bulunan plaj basketbolu sahasıyla basketbol tutkunlarının farklı bir deneyim yaşamalarına olanak tanıyoruz. Denizden çıkmış ve kokteylini yudumlarken, hemen rekabet içine girdiğin plajda oynayacağın bir basketbol versiyonunu hayal et.

Artık bu keyfi Burc Beach’te Sneaks Up kortunda doyasıya yaşayabilirsin. Önümüzdeki zaman diliminde çeşitli organizasyonlar ve turnuva duyuruları için Instagram hesabımızı takip etmeyi unutma. Bu sefer topun sesine kulak ver değil basketbolun sıcaklığını hisset diyoruz.