X
Aradığın kriterlere uygun ürün bulunamadı.
Aradığın kriterlere uygun ürün bulunamadı.
İlgili Kategoriler
İlgili Markalar

Dünden Bugüne Air Max


Nike, AIR teknolojisini ilk defa 1979 yılında kullanmaya başladı. O dönemin koşucuları için en iyi performansı en rahat şekilde elde etmeleri adına ayakkabılarının orta tabanlarına hava yastığını koydular. Ve bir tarihin başlangıcına ilk adımlar atılmış oldu. Tinker Hatfield Air Max Zero’ yu ilk tasarladığında yıl 1986’ yı gösteriyordu. Ama dönemin teknolojisi Mr. Hatfield’ın çağın ötesindeki tasarımını hayata geçirecek imkanlara sahip değil. Daha sonra Tinker Hatfield gezi için gittiği Paris’ te Pompidou Centre’ ı ziyaret eder ve buradan aldığı ilham ile tarihteki ilk Air Max’i yani Air Max 1’ i hayata geçirir. 1987 yılında satışa çıkan Air Max 1 tarihteki ilk Air Max olmasının yanı sıra Air tabanın göründüğü de ilk Nike ayakkabısı olma özelliği taşır. Air Max 1, aynı yıl satışa çıkmış olan Air Trainer 1, Air Sock, Air Revolution ve Air Safari, efsanevi Rock grubu The Beatles’ ın “Revolution” şarkısının kullanıldığı bir reklam filmiyle ekranlarda da boy gösterir.        

İşte karşınızda sneaker tarihini baştan aşağı değiştiren, ayakkabı dünyası için milat niteliğinde olan Air Max buluşunun dünden bugüne en önemli modelleri. Keyifli okumalar.


Air Max 1 (1987)

Sneaks Up


Air Max sneakerları, Tinker Hatfield'ın inanılmaz erken tasarımları nedeniyle özeldir. Air Max 1, şimdiye kadarki en önemli spor ayakkabılardan biri ve Air Max serisinin gizemi ve efsanesi burada başlıyor.

Tinker Hatfield tarafından tasarlanan Nike Air Max 1, tabana görünür bir Air sunan ilk spor ayakkabısıydı. Hatfield, Air teknolojisini görünür kılan spor ayakkabıyı tasarlamak için Paris'teki Centre Georges Pompidou'dan ilham aldı.


Air Max Light (1989)

Sneaks Up


Air Max 1 gibi ama (şaşırtıcı olmayan bir şekilde) daha hafif olan Nike, başarılı siluetini yepyeni bir his için EVA köpükle değiştirdi.


Air Max 90 (1990)

Sneaks Up


Air Max 1’in 1990’daki takipçisi Air Max 90 için Tinker Hatfield, daha büyük Air birimi ile daha iddialı bir görünüm istedi. İtalyan spor otomobillerinden ilham alınarak tasarlanan sneaker, Hatfield’ın en zamansız tasarımlarından biri haline geldi. Koleksiyoncuların hala en çok tercih ettiği sneakerların başında gelen Air Max 90, eşsiz rahatlığın sınırlarını zorlamaya hala devam ediyor.


Air Max 95 (1995)

Sneaks Up


1995 yılında Sergio Lozano’nun dahiyane fikirleri vardı. Air Max 95 tasarımında insan anatomisinden ilham alan Lonazo,  Orta tabanı insan vücudunun omurgasından, topuktan ayak ucuna doğru uzanan panelleri kas liflerinden, bağcıkları kaburgadan, dış örgüyü ise deriden esinlenerek tasarladı ve ilk defa ön ayak kısmında air ünitesi kullanıldı. Sergio Lozano’ nun bu sıra dışı tasarımı Amerika Hip-Hop kültürü içinde, Avrupa, Avusturalya ve Japonya’ da çok büyük ses getirdi. Öyle ki Air Max 95 Japonya’ da yok satıyor. Durum öyle bir hal alıyor ki ürün resell markete düşüyor hatta insanlar used (yani giyilmiş-kullanılmış) olan ayakkabılara  bile büyük ilgi gösteriyor. Ama yaşananlar bunun ile de sınırlı kalmıyor. Japonya gibi barışçıl bir ülkede ayakkabı için insanlar bir birlerini soyuyor. (Air Max Hunting) Amerika’ da ise Hip-Hop dünyasında büyük yankı uyandırıyor. Ünlü rapperler Air Max 95’ i hem normal yaşamlarında hem kliplerinde giyiyor, hem de şarkılarında söz olarak kullanıyorlar. Air Max 95‘ in hem döneminde hem de günümüzde bir çok rapper ve atlet fanları bulunmaktadır. (Gucci Mane, Danny Brown, 2 Chainz, Big Boi, Eminem, The Game, Busta Rhymes, DJ Khaled, Nelly, T.I., T-Pain, Wale, Spike Lee, LeBron James, Kevin Durant, Floyd Mayweather, Jr., J.R. Smith.)

Air Max 95 hayatın sanat kısımında da yer almıştır. Nike Air Max 95'e adanmış özel bir alanı hak eden bir ülke varsa, oda sanırım Japonya’ dır. Tokyo'da açılan Studio 95’ te bunu en iyi şekilde ödüllendirmiştir. Eserler cam kutularda “ tons of Air Maxes “ sloganıyla 2015 yılında sergilenmiştir.


Air Max 97 (1997)

Sneaks Up


Christian Treeser, Air Max 97’yi tasarlarken resmen doğadan ilham aldı. Göle düşen su damlasının çıkardığı dalgalanmadan esinlenen Treeser, koşu ayakkabısı olarak tasarladığı Air Max 97 için tam boy Air birimi kullanırken, bu özellik bir ayakkabı için milattı. Ayrıca dönemin Japon hızlı trenlerinden de (The Shinkansen Trains) etkilenildiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Air Max’ in 90’ ların ortalarına doğru Avrupa’ da etkisi gittikçe yükselmiş özellikle “Gabber“ (Rotterdam Hardcore) olarak adlandırılan müzik kültürünün yükselişi ve bu alt kültürün modasında en önemli parçalardan biri olması sebebiyle çok büyük bir popüleriteye ulaşmıştır. Bu sebeple Air Max Avrupa’da ki sneaker kültürünün oluşmasında çok büyük bir rol oynamıştır. Bu yansımanın etkileri aslında ülkemizde de görülmüştür. Öyle ki Avrupa’da ki akrabaların ve tanıdıkların Türkiye tatilleri sırasında gördüğümüz ve hafızalarımıza kazınan gençlerin ve çocukların giydiği Air Max olmuştur. (Eminim bir çoğunuzunda bununla alakalı bir çok hikayesi mevcuttur) Air Max Alman Hip-Hop kültüründe de çok büyük bir yere sahiptir. Hem kliplerde hem şarkı sözlerinde hemde güncel hayatlarında Air Max Alman Hip-Hop komünitisininde vazgeçilmez parçalarından biri olmuştur.

2014 yılından itibaren her sene Mart ayının 26’sı Air Max Day olarak kutlanmaya başlanmıştır. Ve bu süreçte Nike her Air Max Day’ e özel bir Air Max modeli üretmeyi sürdürmüştür. Bu senede karşımıza Air Max 2090’ı çıkarmıştır.


Air Max 98

Sneaks Up


90'ların modasını yansıtan herhangi bir Air Max varsa, o da Air Max 98'dir. Uyumsuz tasarım, cesur ve zıt renkler 1998 vuruşlarını şimdiye kadarki en göz alıcı Nike modellerinden biri haline getiriyor.


Air Max 2003

Sneaks Up


2000'lerin ilk önemli çıkışı, 90'ların sonlarındaki kaotik estetiğin ardından temiz bir nefes görevi gördü. Tek renkli, temiz ve iyi biçimlendirilmiş; Nike Air Max 2003 (Air Max 95 şöhretinden Sergio Lozano tarafından düşünüldü) daha şık bir özellik vaat ediyordu.


Nike Vapormax Flyknit (2017)

Sneaks Up


Max'in Dönüşü. Nike'ın Air Max 2003 ile ima ettiği bu rafine gelecek, nihayet 14 yıl sonra Flyknit Vapormax piyasaya çıktığında geldi.Bir Kathy Gomez tasarımı olan Vapormax, Air Unit'in spor ayakkabının tabanı olarak ilk kez tek başına durduğu bir model. Flyknit saya ile birleştiğinde, Vapormax'ın hissi ve uyumu başka hiçbir şeye benzemez.


Air Max 270 (2018)

Sneaks Up


2018'de Nike, ileriye dönük fikirlere ilham vermek için 90'ların başlarındaki tasarımlarına baktı - yaşam tarzı spor ayakkabılarında sürekli artan ilgiyi takip edecek fikirler. Sonuç: Yepyeni Z kuşağı tüketicilerinin ilgisini çeken retrofütüristik bir spor ayakkabı.


Air Max 720 (2019)

Sneaks Up


270'in devamı olan Air Max 720'nin uzay çağı görünümü ve hacimli Air birimi (Air Max zaman çizelgesinin en uzun hava yastığı), 21. yüzyılın en heyecan verici spor ayakkabılarından birini yaratmak için bir araya geliyor.