X
Aradığın kriterlere uygun ürün bulunamadı.
Aradığın kriterlere uygun ürün bulunamadı.
İlgili Kategoriler
İlgili Markalar

Nike Dunk: Basketbol, Müzik, Kaykay

80’ler Basketbolun geleceği için çok önemliydi. Herkesin özendiği platforma o yıllarda evrilen NBA, tarihin en büyük oyuncularından bazılarının (Michael Jordan, Magic Johnson, Larry Bird) o senelerde lige ayak basmasıyla marka değerini başka bir boyuta taşıdı. Ancak 80’ler sadece yıldızları ile değil aynı zamanda basketbol ayakkabıları konusunda da milattı. Basketbola yatırım yapmak isteyen Nike’ın topuğa kadar uzanan uzun swooshlu bir planı vardı. 1985 yılında satışa sunulan Dunk, markanın Jordan’lar ile basketbola odaklanmasını kolaylaştırdı ve sonrası için ürün gelişiminde ve ı basketbol bol ile sokak kültürünün arasındaki ilişkide resmen öncü tasarımlardan biri oldu.


Basketbol, sokak kültürü ve Müzik

Basketbol dünyasına 1985’te adımını atan Dunk, aynı zamanda o dönemler tüm dünyada çalkalanan sanat hareketi We Are The World ile aynı döneme denk geldi. Ancak bu bir tesadüf olamazdı. Müzik, eğlence ve spor tek bir amaç için bir araya gelirken Nike o yıllarda kusursuz bir bağlayıcı güç olarak ön plana çıktı. Basketbol sahasından sahnelere, sokak modasından reklam kampanyalarına kadar tüm eğlence kültürlerine dokunuşunu derinden yaptı.


Sneaks Up

İkonların Sanatsal Karışımı

Efsane tasarımcı Peter Moore tarafından tasarlanan ve yüksek kolej renkleri olarak adlandırılan Nike Dunk, döneminin en ikon ayakkabılarının sanatsal karışımıydı. Kısacası Nike’ın basketbol ayakkabıları için ortak bir tasarım çalışmasıydı.

Peter Moore ve ekibinin dokunuşunun buram buram hissedildiği siluetler tartışmasız Nike basketbolun temellerini oluşturdu. Döneminin en kullanışlı basketbol ayakkabılarından Nike Legend’ın yapılma amacıyla örtüşen Dunk, Aİr Jordan 1 ve Nike Terminator’den pasajlar sunarak cüretkar renklerle ayakkabı sanatının standartlarını belirliyordu.

Dunk’ın alt tabanı aynı yıl birkaç ay önce piyasaya sürülen Air Jordan 1’in tutuş desenini andırırken sneakerın orta bölümünü oluşturan geçişler ve topuğa kadar uzanan dahiyane swoosh kullanımı kuşkusuz Jordan 1 ve Nike Terminatorden farksızdı.

Sneaks Up

Okula gelen Sole Rahatlığı

80’lerde kolej basketbolu her geçen gün daha çok izleniyor ve takip ediliyordu. Rekabet anlamında birkaç kafa okulun üst düzey olması ve ilgi çekmesi, kolej basketbolunun televizyonlarda daha fazla yer etmesine olanak sundu ve Nike’ın sneaker kültürünün tonunu belirlemesini sağlayan unutulmaz reklam fikrini ortaya çıkardı.

1985’in yaz ayında hayranların desteklediği kolej takımlarının renklerinden oluşan siluetler tasarlayan Nike, Kolej basketbolunun en önemli 12 rekabetçi okulun takım renklerinden ilham alarak ayakkabıları satışa sundu. Böylelikle unutulmaz kampanyanın içeriği tamamlanıyordu.

‘Be True To Your School’ iletişimi ile reklamını oluşturan Nike Dunk, basketbol ayakkabılarında o güne kadar hiç görülmemiş cesur renk paletleri ile karşımıza çıkarken; kampanyanın kolej renkleri programı ile sahalardan günlük yaşama olan kültür geçişi çok daha hızlı bir yol aldı.

O dönem kolej basketbolunun en önemli üniversiteleri UNLV, Arizona, Iowa, Georgia, Syracuse, Georgetown ve Kentucky takımları College Colors’ın önde gelen seçeneklerini oluştururken aykırı ve iddialı renk geçişli sneaker, giyim ve çanta kombinleri 1985’in Ağustos ayında kampanyanın bir parçası olarak tanıtıldı.

Sneaks Up

Dunk SB: Kaykay ve SneakerHead kültürüne geçiş

Sahaları çoktan aşan moda çeşitliliği ile Dunk, sokak kültüründeki hızla gelişen çekiciliği ile çok sürmeden kaykay dünyasında de benimsendi. Daha sonrasında benimsenmekle kalmayıp adeta bir paten simgesi haline geldi.

Düşük orta taban, kusursuz yanal destek, hafif yastıklama ve kavislerde yardımcı olan tutuş kabiliyeti ile döneminin çok ötesinde bir basketbol ayakkabısı olmasını sağlayan özellikleriyle bilinen Dunk, teknolojik anlamda Paten sporuna da oldukça iyi hizmet etti. Rahatlık, güvenli tutuş ve çok yönlü kullanım için 1998 yılından itibaren satışa sunulan Dunk Dunks, çok yönlü olmasının dışında patencilerin daha rahat hareket etmelerini kolaylaştıran naylon bir dil ile final dokunuşunu yaparak, Skateboard kültürünün de böylece en ikon duraklarından biri haline gelmeye başladı. Performans anlamında Kaykay sporuna daha fazla hizmet etmeyi amaçlayan Nike Dunk SB’ler en sonunda 2002’de tanıtıldı. Özel dolgu detayları ve çekiş özellikleriyle kaykacıların taleplerine direk olarak karşılık veren Nike, daha sonrasında yıllarca eskimeyen ikonik silueti SB dünyasına sonsuza kadar hediye etmiş oldu.

Nike Dunk’ın basketbol sahalarından başlayan macerası önce dans sahnelerine daha sonra kaykay pistlerine kadar devam etti ve sonuç fazlasıyla ortada. Sokak kültürünün sanatsal geçmişini iliklerinize kadar hissetmenize olanak tanıyan Nike Dunk SB, en cüretkar renkleri ve ikonik dünü bugünü ve yarını ile 2021 Şubat ayından itibaren Sneaks Up’ta.


Sneaks Up
  • Resim Nıke Dunk Low (Gs)
    product mask

    Nıke Dunk Low (Gs)

    Sneaker

    3699,00 TL
  • Resim Nıke Dunk Low (Gs)
    product mask

    Nıke Dunk Low (Gs)

    Sneaker

    3699,00 TL
  • Resim Nıke Dunk Low (Gs)
    product mask

    Nıke Dunk Low (Gs)

    Sneaker

    3699,00 TL